Nové předpisy

Vyhláška č. 281/2014 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

281/2014 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 27. listopadu 2014

o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle § 26 zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů:

§ 1
Venkovní prostory
Poskytovatel zajistí pro dětskou skupinu do 12 dětí nezastavěnou plochu pozemku určenou pro pobyt a hry dětí nebo možnost pobytu a her dětí venku na dostupném veřejném hřišti nebo v přírodě.

§ 2
Místnost pro denní pobyt a odpočinek
(1)  Pro účely poskytování služby péče o dítě v dětské skupině je pro dětskou skupinu do 12 dětí vyčleněna samostatná místnost určená k dennímu pobytu a odpočinku dětí, která prostorovými podmínkami, včetně vybavení nábytkem, pomůckami a hračkami, odpovídá věku, potřebám a počtu dětí (dále jen ˙denní místnost˙). Plocha denní místnosti činí nejméně 3 m2 na jedno dítě.

(2)  Pro zajištění odpočinku dětí je denní místnost vybavena lehátky, dětskými postýlkami nebo vysokými matracemi, které poskytují pevnou oporu zad a jejichž počet odpovídá počtu dětí v dětské skupině. Prostor pro ukládání lehátek, vysokých matrací a lůžkovin musí umožňovat jejich řádné provětrání a oddělené uložení lůžkovin pro každé dítě. Každé dítě musí mít k dispozici vlastní označené lůžkoviny. Výměna lůžkovin se provádí nejméně jednou za 3 týdny, v případě potřeby ihned.

(3)  Součástí vybavení denní místnosti je lékárnička, která je vybavena pro poskytnutí první pomoci.

§ 3
Šatna
(1)  Pokud jde o dětskou skupinu nejvýše 4 dětí, poskytovatel vyčlení prostor pro odkládání oděvu a obuvi dětí a pečujících osob vybavený šatním nábytkem.

(2)  Pokud jde o dětskou skupinu od 5 do 12 dětí, poskytovatel vyčlení prostor, který není součástí denní místnosti, pro odkládání oděvu a obuvi dětí a pečujících osob vybavený šatním nábytkem.

§ 4
Hygienická zařízení
(1)  Poskytovatel musí zajistit odpovídající hygienické zařízení vybavené, pokud jde o dětskou skupinu
a) nejvýše 4 dětí, 1 záchodem, 1 umyvadlem, 1 sprchou,
b) od 5 do 12 dětí, ve které je nejvíce 6 dětí, 1 dětským záchodem a 1 umyvadlem, v ostatních případech 2 dětskými záchody a 2 umyvadly, od 5 do 12 dětí dále 1 dětskou vaničkou se sprchou nebo 1 sprchovým boxem,

jsou-li ve skupině děti mladší 3 let, odpovídajícím počtem dětských nočníků, přebalovacím pultem a krytým nášlapným odpadkovým košem s vložkou na jedno použití.

(2)  Umyvadlo a sprcha musí být napojeny na přívod tekoucí pitné studené a teplé vody a musí být opatřeny pouze jedním výtokem vody napojeným na centrální mísící baterii umístěnou mimo dosah dětí. Pokud jde o dětskou skupinu od 5 do 12 dětí, musí být umyvadlo umístěno ve výšce 50 cm nad podlahou a výtokový ventil ve výšce 60 cm nad podlahou; v případě péče o děti mladší 3 let nesmí výška horní hrany umyvadla překročit 43 cm nad podlahou.

(3)  Hygienické zařízení musí být vybaveno toaletním papírem a mýdlem v dávkovači a musí být zajištěna možnost osušení rukou ručníky na jedno použití nebo má každé dítě vlastní ručník umístěný tak, aby se vzájemně ručníky nedotýkaly. Výměna ručníků se provádí jednou za týden, v případě potřeby ihned.

(4)  Pokud jde o dětskou skupinu od 5 do 12 dětí, musí být hygienické zařízení pro pečující osoby odděleno od hygienického zařízení určeného pro děti a sestává z 1 záchodu a 1 umyvadla napojeného na tekoucí pitnou studenou a teplou vodu. Hygienické zařízení musí být vybaveno toaletním papírem, mýdlem v dávkovači a krytým nášlapným odpadkovým košem s vložkou na jedno použití, a musí být zajištěna možnost osušení rukou ručníky na jedno použití nebo osoušečem rukou.

(5)  Pokud jde o dětskou skupinu od 5 do 12 dětí, musí poskytovatel
a) zajistit
1.  prostor vybavený výlevkou s přívodem tekoucí pitné studené a teplé vody, včetně odtoku vody, nebo
2.  v prostoru hygienického zařízení určeného pro pečující osoby jiné technické vybavení, které zajistí přívod tekoucí pitné studené a teplé vody, včetně odtoku vody umístěné tak, aby bylo umožněno mytí a dezinfekce dětských nočníků, a
b) zajistit prostor nebo skříň pro ukládání úklidových prostředků a pomůcek, které nejsou přístupny dětem.

§ 5
Úklid a nakládání s prádlem
(1)  Ve všech prostorách, v nichž je poskytována služba péče o dítě v dětské skupině, je prováděn úklid
a) setřením všech podlah a povrchů na vlhko, u koberců vyčištěním vysavačem,
b) vynášením odpadků,
c) umytím umyvadel, záchodů a dětských nočníků za použití čisticích prostředků s dezinfekčním účinkem,
d) omytím a dezinfikováním omyvatelných částí stěn hygienického zařízení,
e) umytím oken včetně rámů, svítidel a světelných zdrojů,
f) celkovým úklidem všech prostor, včetně mokrého čištění koberců a předmětů, včetně hraček,
g) malováním;

rozsah a frekvenci úklidu upraví poskytovatel ve vnitřních předpisech.

(2)  Čisté a použité ručníky a lůžkoviny se skladují odděleně. Použité ručníky a lůžkoviny se skladují ve vyčleněném prostoru a mimo dosah dětí.

§ 6
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.

Ministryně:
Mgr. Marksová v. r.